EFEKTY PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PODPROGRAM 2019 |
![]() |
Wpisany przez Radosław Bernaciak | |||
wtorek, 10 listopada 2020 16:32 | |||
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzeczycy z terenu województwa łódzkiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020. 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe); • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju), • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), • tłuszcze (olej rzepakowy), • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym). 3. Pomoc żywnościowa trafiła do 217 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Rzeczyca województwo łódzkie 4. Wydaliśmy osobom potrzebującym: - 11,95626 ton żywności; - 1490 paczek żywnościowych; 5. W ramach Podprogramu 2019 dla 217 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących: • żywieniowo dietetycznych – 4 spotkań dla 32 uczestników • Innych działań aktywizujących porady indywidualne - 1 spotkań dla 13 uczestników Regina Sarwa Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Rzeczycy
|