EFEKTY PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PODPROGRAM 2019 Drukuj
Wpisany przez Radosław Bernaciak   
wtorek, 10 listopada 2020 16:32

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzeczycy z terenu województwa łódzkiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

• tłuszcze (olej rzepakowy),

• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 217 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Rzeczyca województwo łódzkie

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 11,95626 ton żywności;

- 1490 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 217 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• żywieniowo dietetycznych – 4 spotkań dla 32 uczestników

• Innych działań aktywizujących porady indywidualne - 1 spotkań dla 13 uczestników

Regina Sarwa

Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Rzeczycy