Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa w 2021 r. Drukuj
Wpisany przez Radosław Bernaciak   
środa, 29 grudnia 2021 16:54

zywnoscPODPROGRAM 2020 – efekty

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzeczycy przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

• warzywne i owocowe (buraczki wiórki, fasolka po bretońsku, groszek

z marchewką, koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);

• skrobiowe (herbatniki maślane, kasza jęczmienna, kawa zbożowa rozpuszczalna, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały);

• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);

• mięsne (filet z makreli w oleju, pasztet drobiowy, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona);

• cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy;

• tłuszcze (olej rzepakowy).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 215 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

12049,72 kg żywności;

1498 paczek żywnościowych;

0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2020 dla 215 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 działanie edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 1 aktywności dla 22 uczestników

• Żywieniowo-dietetyczne - 1 aktywności dla 22 uczestników

• Kulinarne - 1 aktywności dla 22 uczestników

• Dotyczące nie marnowania - 1 aktywności dla 22 uczestników