X Powiatowe kulinaria w Czerniewicach Drukuj
Wpisany przez Antoni Socha   
czwartek, 19 maja 2011 07:50

kulinariaTo jakieś niezrozumiałe fatum zawisło nad Organizatorami powiatowego konkursu kulinarnego w Czerniewicach, od kilku lat bowiem nie maja szczęścia do pogody. I deszczowo i zimno, wszyscy pomarznięci, przemoknięci, nawet różnego rodzaju nalewki niewiele pomagały. Zaraz po ogłoszeniu werdyktu przez Komisję konkursową, której przewodniczył Starosta Piotr Kagankiewicz, wszystkie ekipy się rozjechały do swych gmin. Zespół „SEBII", starł się jak tylko mógł, by zatrzymać uczestników na „brukowym parkiecie" ale na niewiele się to zdało. Sam konkurs starannie przygotowany, w miejscu tym samym, w parku ale ładnie odrestaurowanym, każda ekipa w swoim namiocie, zachwalająca swoje smakołyki. Zanim jednak wyrobów spróbowała i stół oceniła komisja „pozwolono" na wstępną degustację przygotowanego jadła rzeczyckiego obecnemu na konkursie Wójtowi Markowi Kaźmierczykowi. Gminę Rzeczyca reprezentowało nowo powstałe KGW Rzeczyca „Katarzynki" w składzie: Elżbieta Bąk –Przewodnicząca Koła, Krystyna Banasiak, Krystyna Chuda, Barbara Kielan, Barbara Socha, Milena Szopa, Urszula Orzechowska oraz Kacper Szopa i Aleksandra Bąk na okrasę jako maskotki w strojach ludowych wspierane towarzystwem dotychczasowych liderów KGW : Marianny Pawlak, Anny Meto, Teresy i Władysława Gmajów.

 

 

„...Jesteśmy kołem od 2 miesięcy, przyjechaliśmy właściwie bardziej po naukę, podpatrzeć jak to inni robią, ale mamy nadzieję, że potrawy przez nas przygotowane będą wszystkim bardzo smakowały...", powiedziała Przewodnicząca Koła i zarazem Sołtys Rzeczycy Ela Bąk, zapowiadając i prezentując ze sceny rzeczyckie smakołyki. A na stole pojawiły się: pierogi z kapustą, ser biały wyciskany, kapusta z grochem, sałatka z brokułów, wędliny i chleb z własnego wyrobu, smalec ogórki kiszone , prawdziwki marynowane, sernik, szarlotka, murzynek, drożdżowiec oraz główne danie poddawane ocenie jurorów to „syty kociołek" danie znakomicie oddające tradycyjne chłopskie gotowanie wszystko to zakrapiane śliwowicą od Benka oraz winkiem Babci Zosi. I choć nie miejsce w ocenie komisji konkursowej jest tu najważniejsze, bo jak rzekł jej Przewodniczący Piotr Kagankiewicz, „... wszyscy jesteście zwycięzcami, wszystko smacznie przyrządzone, efektownie podane, dziękujemy wam za to...", to odnotowujemy kolejne II miejsce dla grupy rzeczyckiej. Najlepiej oceniono potrawy z Gminy Żelechlinek.

 

Poprawiony: czwartek, 19 maja 2011 11:09