POWIATOWY KONKURS KULINARNY POTRAW REGIONALNYCH W CZERNIEWICACH Drukuj
Wpisany przez Jacek Zakrzewski   
środa, 12 czerwca 2013 07:36

DSCF0366    Już po raz XII na scenie letniej w zabytkowym czerniewickim parku odbył się Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych. Konkurs wpisuje się w cykl powiatowych konkursów, podczas których przypominamy stare zwyczaje, również te kulinarne. Czerniewickie Kulinaria to doskonała okazja do przypomnienia jak bogata w smaki i tradycje jest nasza regionalna kuchnia. Gminę Rzeczyca reprezentowały członkinie Stowarzyszenia Tuberoza z Zawad, które pomimo niesprzyjającego terminu- dzień Pierwszej Komunii, stanęły na wysokości zadania i przygotowały pyszności, które wprawiły w kulinarny zachwyt wszystkich odwiedzających nasze stoisko. W konkursowych zmaganiach kibicowali i towarzyszyli naszej reprezentacji Zastępca Wójta Gminy Iwona Łuszcz Krawczyk oraz Dyrektor GOK-u Jacek Zakrzewski.

Komisja konkursowa oceniała potrawy regionalne w czterech kategoriach: potrawy z produktów pochodzenia zwierzęcego, potrawy z produktów pochodzenia roślinnego, napoje i desery oraz inne produkty regionalne. Panie z Tuberozy przygotowały na konkurs dwie potrawy: „Klopsiki z patelni” oraz „Kapustę z grzybami”, które zostały poddane ocenie przesz komisję.
Stoisko naszej gminy odwiedziło wielu gości, miedzy innymi sąsiad Wójt Gminy Inowłódz Zenon Chojnacki i wszyscy byli pod wrażeniem kulinarnego kunsztu reprezentujących nas mieszkanek Zawad. W nagrodę za drugie miejsce Tuberoza otrzymała pamiątkowy dyplom oraz sprzęt AGD.

Poprawiony: środa, 12 czerwca 2013 07:43