KOŁA GOSPODYŃ Z GMINY RZECZYCA MISTRZYNIAMI KULINARNYMI |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Jacek Zakrzewski | |||
wtorek, 13 czerwca 2017 06:58 | |||
ÂÂ
Kaniczanki przygotowały na konkurs szereg potraw, wykorzystując tajniki swojej kuchni: wątróbka w miodzie z ryżem po Kanicku, zupa krem z marchwi z miodem, karczek w sosie keczupomidorowym, żeberka w miodzie z ziołami po kanicku, udka z cytryną i tymiankiem w miodzie, naleśniki z serem polane miodem, sałatka owocowa z miodem, frycelki w sosie musztardowo-miodowym, szyszki z miodem, ciasto włoskie miodownik z manną, a dla wzmocnienia kanicka pięćdziesiątka z miodem. Najwyższe uznanie w oczach komisji zdobyły żeberka, karczek oraz zupa krem. W składzie delegacji były: Bogusława Romanowicz, Agnieszka Kielan, Halina Chojecka, Barbara Gołębiewska, Magda Sępińska, Krystyna Telega, Anna Romanowicz oraz Kamila Telega. Motywem przewodnim tegorocznych Powiatowych Kulinariów w Czerniewicach była kuchnia romska. Panie z KGW z Grotowic przygotowały jako danie konkursowe barszcz wiśniowy z młodymi ziemniakami, skwarkami i koperkiem. Dodatkowo był bigos po cygańsku, sałaka z pokrzyw, karczek oraz śledzie po cygańsku. Jako doskonały deser, na spróbowanie czekały ciasta: cygańska droga oraz jabłecznik cygański. Mimo iż nie zajęły pierwszego miejsca, grotowicka potrawa – barszcz wiśniowy zdobył wiele pochwał i był przysmakiem naszego stoiska. Konkursowe pyszności prezentowały: Dorota Chmielewska, Regina Chaber, Halina Pazura, Aneta Podlasek, Dorota Grzegorczyk oraz Aneta Broniarz.
|
|||
Poprawiony: wtorek, 13 czerwca 2017 07:10 |