X Powiatowe kulinaria w Czerniewicach |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Antoni Socha | |||
czwartek, 19 maja 2011 07:50 | |||
„...Jesteśmy kołem od 2 miesięcy, przyjechaliśmy właściwie bardziej po naukę, podpatrzeć jak to inni robią, ale mamy nadzieję, że potrawy przez nas przygotowane będą wszystkim bardzo smakowały...", powiedziała Przewodnicząca Koła i zarazem Sołtys Rzeczycy Ela Bąk, zapowiadając i prezentując ze sceny rzeczyckie smakołyki. A na stole pojawiły się: pierogi z kapustą, ser biały wyciskany, kapusta z grochem, sałatka z brokułów, wędliny i chleb z własnego wyrobu, smalec ogórki kiszone , prawdziwki marynowane, sernik, szarlotka, murzynek, drożdżowiec oraz główne danie poddawane ocenie jurorów to „syty kociołek" danie znakomicie oddające tradycyjne chłopskie gotowanie wszystko to zakrapiane śliwowicą od Benka oraz winkiem Babci Zosi. I choć nie miejsce w ocenie komisji konkursowej jest tu najważniejsze, bo jak rzekł jej Przewodniczący Piotr Kagankiewicz, „... wszyscy jesteście zwycięzcami, wszystko smacznie przyrządzone, efektownie podane, dziękujemy wam za to...", to odnotowujemy kolejne II miejsce dla grupy rzeczyckiej. Najlepiej oceniono potrawy z Gminy Żelechlinek.
|
|||
Poprawiony: czwartek, 19 maja 2011 11:09 |